COVID-19. Primul studiu din România despre evoluția anticorpilor după vaccinare

COVID-19. Primul studiu din România despre evoluția anticorpilor după vaccinare
Publicat: 09/02/2021, 14:04
Actualizat: 09/02/2021, 15:31

Doar 3 din 179 de persoane nu au dezvoltat anticorpi după vaccinare, arată un studiu MedLife. Persoanele care nu au trecut anterior prin boală au dezvoltat anticorpi anti-Spike cu concentraţii mai mari de 80 AU/ml într-o proporţie apropiată de 100% la 7-10 zile de la rapel.

MedLife anunţă rezultatele preliminare ale primului studiu din România în ceea ce priveşte evoluţia în dinamică a titrului de anticorpi în urma vaccinării împotriva COVID-19.

În prima etapă a studiului a fost analizat un eşantion de 179 de persoane, personal medical şi auxilar, cu vârste cuprinse între 24-79 ani, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-nucleocapsida pe Abbott Alinity şi anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-spike pe Liason Diasorin după prima doză de vaccin, respectiv după cea de-a doua doză.

Studiile de echivalare efectuate de producători cu privire la metoda cantitativă Liason Diasorin au ajuns la concluzia că acele concentraţii care sunt >=80 AU/ml corespund unor titruri de anticorpi de neutralizare >= 1:160 (PRNT).

„Neexistând încă un standard de concentraţie de anticorpi anti-SARS-CoV-2 şi nici un titru de anticorpi neutralizaţi care să indice nivelul de protecţie, rezultatele testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunând că, cu cât este o concentraţie de anticorpi de legare mai mare faţă de intervalul stabilit de producător, cu atât se presupune că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S”, transmite compania.

Anticorpii, evaluaţi la 20 de zile de la prima doză de vaccin, respectiv la 10-14 zile după cea de-a doua doză

Intenţia este de a creşte eşantionul la 1.000 de persoane, astfel încât informaţiile să ofere o mai mare valoare ştiinţifică. Anticorpii vor fi evaluaţi la 20 de zile de la prima doză de vaccin, respectiv la 10-14 zile după cea de-a doua doză. Evaluarea va continua, urmând să fie analizate datele la 3 luni şi respectiv, 6 luni post-vaccinare.

Din totalul persoanelor înrolate în această etapă a studiului, 142 au fost testate negativ la testul PCR înainte de administrarea primei doze de vaccin, 33 de persoane au avut un test RT-PCR pozitiv în perioada mai – decembrie 2020, iar 4 persoane s-au pozitivat după prima doză de vaccin.

Luând în considerare profilul persoanelor care nu au trecut anterior prin infecţie s-a constat că răspunsul imun este scăzut înainte de administrarea rapelului – astfel, doar la 20% dintre persoane s-au determinat concentranţii >=80 AU/ml, aceştia aflându-se în intervalul 15 – 21 de zile de la prima doză de vaccin.

Ce se întâmplă în primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze

Procentul se dublează, însă, în primele zile după rapel. Ca urmare, la 42% dintre persoane, care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 până acum, s-au dezvoltat anticorpi anti-Spike în concentraţii >=80 AU/ml în primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Mai mult, procentul celor care au dezvoltat anticorpi neutralizanţi creşte semnificativ şi se apropie de 100% în rândul persoanelor aflate la momentul evaluării în intervalul 7-10 zile de la rapel. Pe de altă parte, specialiştii MedLife atrag agenţia cu privire la faptul că două persoane din acest eşantion nu au dezvoltat anticorpi nici în primele 6 zile după rapel.

În ceea ce priveşte eşantionul format din persoane diagnosticate cu infecţie COVID-19 în trecut, s-a observat că titrul de anticorpi dezvoltat este semnificativ mai mare decât în cazul celor care nu au fost infectaţi, chiar din primele zile după vaccinare. Din totalul de 33 de persoane din acest eşantion, una singură nu a dezvoltat anticorpi în primele 7 zile. Comparând persoanele aflate în intervalul 1 – 6 zile de la rapel, specialiştii MedLife au remarcat faptul că cei care au trecut prin boală pot dezvolta un titru de anticorpi neutralizanţi de peste 10 ori mai mare.

Specialiştii explică faptul că anticorpii dobândiţi în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 sunt diferiţi de cei dobândiţi în urma vaccinării. Ca urmare a infecţiei COVID-19 pot fi detectaţi atât anticorpi de legare anti-N (nucleocapsida), cât şi anticorpi anti-S (spike). În schimb, vaccinurile induc doar producere de anticorpi anti-S, dozarea acestora în sânge putând da rezultate diferite în funcţie de platforma analitică utilizată, respectiv de componenta în determinanţi antigenici a kiturilor respective.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Răsturnare de situație în cazul elevului agresat sexual în toaleta unei școli din București. Ce...
Cât costă rochia pe care Andreea Esca a purtat-o la nunta Roxanei Hulpe. Ținuta a...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
După ce a fost declarată moartă, o femeie a început să respire în timp ce...
BREAKING | A murit legenda lăutarilor din România!
Afecțiunea de care suferă Diana Dumitrescu. Diagnosticul DUR primit de la medici: „Am avut o...
Informaţii revoltătoare în cazul românilor luaţi de ape în Italia. Patrizia a sunat de patru...
A fost declarată decedată, dar a început să miște la morgă. Cazul care a șocat...
„Trăim cu speranţă, cu nădejdea că încă Cristian ar mai fi în viaţă” Căutările se...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât costă în România cel mai ieftin SUV SsangYong? RIVAL pt. Duster
Rusia ameninţă că va ataca instructorii militari occidentali din Ucraina: "Nu contează dacă sunt francezi...
Ceva CIUDAT se întâmplă chiar în centrul galaxiei Calea Lactee
Decizie pentru TOATĂ ROMÂNIA. Se aplică pe data de 9 IUNIE: Suntem obligați să intervenim
Andreea Esca, critici vehemente. Ținuta vedetei TV a declanșat haosul
Patrocle, cățelul care a frânt inimile românilor cu dispariția lui, a fost găsit după 2...
VIDEO Flavius, filmat cum se îneacă! "Băiatul a strigat, nu l-a băgat nimeni în seamă"
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Final fericit pentru Patrocle! Cățelul dispărut în București este în drum spre casă, după patru...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Cum va funcționa Telescopul Hubble de acum înainte? Anunțul mult așteptat făcut de NASA
×